Tiedeykkönen: Starship räjähti koelennollaan – vaikutukset tuntuvat Suomessakin
ma klo 07.20
Äkkiväärä avaruusnero Elon Musk visioi siirtokunnan perustamista Marsiin. Hänen avaruusyhtiönsä SpaceX kehittää sitä varten jättisuurta rakettia nimeltä Starship ja on pystyttänyt Teksasiin kokonaisen kaupungin, Starbasen, raketin valmistamista ja lennättämistä varten. Mistä oikein on kyse? Mikä tekee koon ohella Starshipistä niin erityisen, millainen paikka Starbase on ja mitä merkitystä näillä on meille?
Haastateltavat: Jack Bauer, laatuasioihin erikoistunut avaruusinsinööri Paavo Heiskanen sekä SpaceX:stä kirjan kirjoittanut toimittaja Eric Berger. Toimittajana Jari Mäkinen.
Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja Politiikkaradion toimittaja Tapio Pajunen analysoivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia ja valitsevat päivänpolitiikan sanan. Voit ehdottaa päivänpolitiikan sanoja lomakkeella, tai Twitterissä @tapiopajunen ja @tosentti, tai sähköpostitse. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa perjantaisin.
Suomen kansainvälisesti tunnetuin runoilija, Edith Södergran, kirjoitti runoja sekä maanpäällisistä tähdistä että universumin tähdistä. Hän tuli tunnetuksi yli-ihmistä kuvaavista runoista. Friedrich Nietzschen ihailu näkyy hänen ajattelussaan. Södergran syntyi 1892 Pietarissa ja kuoli 1923 Raivolassa. Tänä kesänä hänen kuolemastaan tulee 100 vuotta.
Agneta Rahikainen ja Eira Sillanpää ovat laatineet valikoiman Edith Södergranin kiinnostavimmista valokuvista ja yhdistäneet ne runoihin. Mukana runovalikoimassa on tuttuja runoja, kuten Päivä viilenee iltaan ja Maa jota ei ole, mutta myös vähemmän tunnettua ja suomentamattomia runoja hänen nuoruudestaan.
Millainen valokuvaaja Edith Södergran oli? Monissa valokuvissa on kissoja sekä kauniita interiöörejä. Millaisia omakuvia hän otti itsestään? Millainen lisä nämä valokuvat ovat Södergranin tutkimuksessa?
Sanna Tahvanainen on kirjoittanut romaaneja Coco Chanelista, Kuningatar Viktoriasta ja Sylvia Plathista. Tahvanaisella ja Södergranilla on molemmilla karjalaiset juuret. Nyt Tahvanainen suunnittelee kirjoittavansa tästä häntä nuoresta asti kiehtoneesta runoilijasta romaanin.
Vieraina ovat kirjallisuustieteilijä Agneta Rahikainen, antikvariaatin pitäjä Eira Sillanpää ja kirjailija Sanna Tahvanainen.
Amerikkalainen ryysyistä rikkauksiin -asenne on kotoisin Kaliforniasta. Populaarikulttuuri esittelee meille toinen toistaan karismaattisimpia menestyjiä, mutta miten luovuudesta puristetaan timantteja Amerikan menestyneimmällä talousalueella. Mitä ominaisuuksia tässä ympäristössä menestyjältä todella vaaditaan? Haastateltavana palkittu kalifornialainen elokuvantekijä Lasse Järvi.
Näin minua manipuloidaan: Kuinka suojautua propagandalta?
ma klo 10.05
Miten meihin vaikutetaan median kautta? Me kaikki olemme vaikuttamisen kohteena, mutta manipulointia voi opetella myös tunnistamaan.
Miten voi erottaa propagandan eri lajit: valkoisen, harmaan ja mustan? Valeuutisia ja disinformaatiota voi olla vaikea tunnistaa, siksi medialukutaito on ehdottoman tärkeää, sanoo jakson vieras propagandatutkija, tutkijatohtori Silja Pitkänen. Hän on kirjoittanut kirjan “Propagandan historia” yhdessä Ville-Juhani Sutisen kanssa.
Avoin kysymys: In Memoriam Leif Salmén. Miten poliitikko saatetaan satimeen?
ma klo 10.50
Ylen toimittaja Leif Salmén on Suomen kaikkien aikojen tunnetuin vaalitenttien tekijä. Hän oli viiltävän terävä, paikoin armoton ja ehdottomasti työteliäs politiikan toimittaja. Tässä Avoin kysymys -podcastin bonusjaksossa Leif Salménin metodista sekä uran huipuista ja laskuista kertovat hänen entiset kollegansa Jyrki Koulumies ja Markus Leikola.
Podcast-sarjan on tuottanut ja toimittanut Olli Seuri. Äänisuunnittelijat Eerik Purdon ja Jussi Liukkonen/Artlab Productions.
Stephenie Meyerin Twilight -kirjasarja ilmestyi vuosina 2005-2008. Catherine Hardwicken ohjaama samanniminen elokuvasarja menestyi vähinään yhtä hyvin kuin kirjat.
Stephenie Meyerin ja Catherine Hardwicken Twilight - Houkutus -teoksista keskustelevat väitöskirjatutkija Helena Mäntyniemi Tampereen yliopistosta ja elokuvaharrastaja Helinä Savolainen. Puhelimitse omista Twilight -kokemuksistaan kertoo Janna Johansson. Toimittajana Jarmo Laitaneva.
Elisa tarkastelee mehiläistarhaansa ja elämäntyylinsä muutoksia. Elisa luotaa mahdollisia keinoja jumiutuneen ilmastokeskustelun avaamiseen ja pohtii omia sekä planetaarisia rajoja. Voiko luontoa suojella rahalla? Entä onnistuuko talouden ja syväekologian yhteensovittaminen?
Äitiys on kauhuaiheena yhtä suosittu kuin kuolema tai seksi. Carrie, Lumikki, Manaaja, The Ring ja Hereditay, kauhu on täynnä kuuluisan kamalia äitejä ja piinattuja yksinhuoltajia. Sofia ja Ville käyvät läpi pahan äidin arkkityyppejä ja pohtivat, miten äitiyden kuvaus on kehittynyt 2010-luvulla kauhussa.
Perttu Vilmaria vaivaavat painajaiset palaneesta Tuiskusta ja hän pakenee niitä töihin. Kuhmon metsistä on löytynyt aivottomia ruumiita, ja paikallinen Henriikka Tammiaho on alkanut epäillä, että myös kainuulaiset ovat joutuneet mielenvaihdon uhreiksi. Henriikka lähettää äänitteen todisteeksi, ja Perttu suostuu lähtemään Kainuuseen tutkimaan juttua.
Jakson näyttelijät: Kreeta Salminen, Wilhelm Enckell, Kirsi Tarvainen, Laura Malmivaara, Esa Kotilainen, Ulla Tapaninen, Rauno Ahonen, Jukka Kärkkäinen
Ikkunasta pilkahtava aurinko paljastaa vuosia sitten huutokaupasta surkeassa kunnossa ostetun, signeeraamattoman teoksen kehyksessä kirjaimia, joita ei ole ennen huomattu. Näistä kirjaimista keriytyy lopulta auki taidetta, salapoliisin työtä, historiaa ja rakkautta yhdistävä Inkeri Alatalon toimittama seikkailu, joka imaisee mukaansa.
Aiheuttaako tekoälyvallankumous keskiluokan syvenevän kriisin? Mitkä valkokaulusammatit katoavat ja mitä tulee tilalle? Vieraana on Työn ja talouden tutkimuslaitoksen Laboren johtaja Mika Maliranta.
UltrajuoksijaSatu Lipiäinen. teki 12 tunnin juoksun maailmanennätyksen: 153 kilometria 600 metriä. Miten ultrajuoksija psyykkaa itseään kun matka painaa mieltä?
Minkälaisia arpia jatkuva pelkääminen jättää väkivaltaa kokeneelle aikuiselle ja toisaalta väkivaltaa nähneelle ja kuulleelle lapselle? Toimittaja Teresia Jokinen syventyy perheväkivallan arkisiin kasvoihin ja seurauksiin äidin ja hänen tyttäriensä kokemusten ja näkemysten kautta. (es. 16.10.2022)
Emman vauva kasvaa nopeasti, ja alun vaikeudet helpottavat hieman nukkumista lukuun ottamatta. Kesälomareissulla Emma tajuaa, että lapsi alkaa olla oma persoonansa. Myös lapsen taustasta puhuminen alkaa tuntua luonnolliselta.
Mutta millainen on käsityksemme perheestä? Mitä ajattelemme lahjasolulasten puolisisaruksista? Mikä on lapsen, entä vanhemman oikeus asian selvittämisessä? Entä miten perhe ja sisaruus määritellään tulevaisuudessa?
Yksin tehty lapsi on autofiktiivinen kertomus yhden naisen matkasta itselliseksi äidiksi ja isoista yhteiskunnallisista kysymyksistä, joihin hän törmää.
Työryhmä:
Käsikirjoittaja Emma Taulo
Dramaturgi (jaksot 11-30) Anumirjami Tukia
Äänisuunnittelija Katja Kostiainen
Kuva Annukka Palmén-Väisänen
Tuottaja Kaisa Kirves
KAUSI 1 (Jaksot 1-10 - lapsitoive, lapsettomuuskokemus) syksy 2021
KAUSI 2 (Jaksot 11-20 - yksin raskaana) syksy 2022
KAUSI 3 (Jaksot 21-30 - vauvavuosi itsellisenä äitinä) kevät 2023
Se merkitsee, että olet saanut jotain arvokasta ja olet palveluksen velkaa. Lainaaminen on aina ollut sosiaalista liimaa, joka sitoo ihmisyhteisöt yhteen. Pohjimmiltaan laina on osoitus siitä, että olemme riippuvaisia toisistamme. Aikojen kuluessa velasta on kuitenkin tullut taakka, joka määrittelee kaikkea toimintaamme aina asuntovelallisen valinnoista valtioiden päätöksentekoon.
Milloin velka alkoi hallita maailmaa ja voisimmeko ylipäätään elää ilman velkaa? Näitä asioita pohtivat taloushistorian professori Jari Eloranta, antropologi Matti Eräsaari, historianopettaja Lasse Hongisto ja toimittaja Jussi Nygren.
Yksin tehty lapsi: Miksi synnytysvaurioita ei korjata?
ti klo 16.11
Lopulta Emma saa kauan odotetun lapsen syliinsä. Synnytys ei ole mennyt putkeen, mutta silti heidät kotiutetaan sairaalasta vauhdilla. Alku on vaikea, ja Emma pelkää, että suhde lapseen on heti pilalla.
Miksi nainen hylätään heti kun lapsi on syntynyt? Synnytyksessä mahdollisesti syntyneitä vaurioita ei korjata, eikä esimerkiksi sektiohaavan hoitoon saa apuja. Eikö se ole melkein väkivaltaa?
Yksin tehty lapsi on autofiktiivinen kertomus yhden naisen matkasta itselliseksi äidiksi ja isoista yhteiskunnallisista kysymyksistä, joihin hän törmää.
Työryhmä:
Käsikirjoittaja Emma Taulo
Dramaturgi (jaksot 11-30) Anumirjami Tukia
Äänisuunnittelija Katja Kostiainen
Kuva Annukka Palmén-Väisänen
Tuottaja Kaisa Kirves
KAUSI 1 (Jaksot 1-10 - lapsitoive, lapsettomuuskokemus) syksy 2021
KAUSI 2 (Jaksot 11-20 - yksin raskaana) syksy 2022
KAUSI 3 (Jaksot 21-30 - vauvavuosi itsellisenä äitinä) kevät 2023
Ulkolinja-podcast: Joakim Paasikivi suomii Ruotsin puolustuspolitiikan virheitä
ti klo 16.31
Joakim Paasikivi on jatkuvasti selittämässä Ukrainan sodan käänteitä ruotsalaisissa tiedotusvälineissä. Miten presidentti J.K. Paasikiven pojanpojan poika päätyi Ruotsin johtavaksi Ukrainan sodan asiantuntijaksi? Entä mitä hän ajattelee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä? Ulkolinjan toimittaja Minna Pye seurasi Joakim Paasikiven päivää Tukholmassa.
Nintendo yhtyi kolmiulotteisten pelien kilpailuun julkaisemalla Nintendo 64 -pelikonsolin. Nintendo erottui valtavirrasta muun muassa ohjaimen suunnittelulla ja pysymällä pelien jakelussa CD:n sijasta pelikaseteissa.
Voidaan ajatella, että Nintendo siirtyi tässä vaiheessa kulkemaan omaa polkuaan konsolibisneksessä. Mikä saikaan aikaiseksi tämän valinnan, ja oliko Nintendo 64 totaalinen häviäjä dominoivan PlayStationin rinnalla?
Nintendo 64:sta haastateltavana Nordic XR Startups Oy:n Program Manager Janne Kaitila, joka omistaa kaikki Suomessa Nintendo 64:lle julkaistut pelit.
Tuotantokauden viimeisessä jaksossa selviää, keitä ovat suomalaiset psykedeelien käyttäjät ja millainen on suomalainen “set and setting”. Lisäksi avataan sitä, minkälaisia ovat esimerkiksi sellaiset psykedeeleihin liittyvät kokemukset, joiden kanssa ei pärjää ilman ulkopuolista apua. Ja mitä voi tehdä, jos kaverilla on huono trippi oopperassa?
Haastateltavina jaksossa ovat väitöskirjaa suomalaisista psykedeelien käyttäjistä tekevä Mika Tsupari, sekä kriisityöntekijä Hannu Loimo.
Puikko ja Koukku: Vieraana freestyle-virkkauksen kehittäjä Saara Sarvas
ti klo 16.58
Suomen ensimmäinen käsitöihin keskittyvä radio-ohjelma Puikko ja Koukku tuo käsityöt kunnolla 2020-luvulle. On aika kuoria käsitöistä esiin trendikkyys ja tuoda mukaan keskusteluun uuden sukupolven kiinnostavimmat harrastajat.
Puikon ja Koukun ensimmäisenä vieraana bloggaaja, kehopositiivisuus-aktivisti, Suomen virallinen yksisarvisten tekijä, artistien ehostaja ja freestyle-virkkaaja Saara Sarvas.
Tiedeykkönen: Stendhalin syndrooma saa pään pyörälle
ma klo 17.59
Millaisia oireita aiheuttaa Stendhalin syndrooma, tila, jossa taide aiheuttaa voimakkaan hurmioitumisen? Taidetta ja kauneutta rakastava turisti saattaa vaipua tuon vahvan tunnetilan kouriin mm. Firenzessä, Roomassa ja Pariisissa, joissa arkkitehtuuri ja taide ovat kaikkialla läsnä.
Millainen ihminen kuuluu riskiryhmään? Entä mitä aivoissa tapahtuu Stendhalin syndrooman aikana? Haastateltavina taidehistorioitsija Anna Kortelainen sekä psykiatri Hasse Karlsson. Toimittajana Riikka Suikkari.
Arvaa mitä!: Vain landejutut: hiiriä katossa ja karanneita lehmiä kotipihalla
ti klo 17.57
Jaksossa puidaan läpi kaupungin ja landen plussat sekä miinukset. Milla kertoo tet-viikosta navetassa ja Emma haikailee vanhojen kyläkioskien perään. Lopussa selviää kumpi voittaa: stadi vai lande?
Aiheideoita ja palautetta voi antaa Yle Summerin Instagramissa @ylesummeri tai suoraan Emmalle (@emtsuu) ja Millalle (@milla.josefiina)
Pariisin katakombien loputon verkosto on hautapaikka ja nähtävyys, joka vetää puoleensa seikkailijoita. Kaikkien tunnelin päässä ei näy valoa. Hoosacin ”verikuilu” kätkee tunneleihinsa sitä rakentaneiden salaisuudet. Katja kertoo maan alle haudatuista ja hautaantuneista.
Outopodcastissa folkloristi ja historian harrastaja Katja Merituuli Salminen kertoo keräilemistään selittämättömistä tapauksista ja historiallisista mysteereistä, joista on tullut kuolemattomia kulkutarinoita.
Kertoja ja käsikirjoittaja Katja Merituuli Salminen
Äänisuunnittelu Hanna-Helena Kinnunen
Dramaturgit Iira Halttunen, Pipsa Enqvist
Muusikot Rody van Gemert (kitara), Assi Karttunen (cembalo)
Havaintoja ihmisestä: Miellyttäminen on selviytymiskeino
ma klo 18.46
Liiallinen miellyttäminen ei ole vain yksilön omaa valintaa vaan siihenkin vaikuttavat historialallisesti ja kulttuurisesti rakentuneet normatiivisuudet ja valta. On kansanterveydellinen ja yhteiskunnallinen ongelma, jos emme tunnista meidän rajoja ja uskalleta pitää niistä huolta, sanoo tietokirjailija ja antropologi Johanna Pohjola toimittaja Satu Kivelän haastattelussa.
Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.
Aristoteleen kantapää: Mehiläiset kommunikoivat pääasiassa ravinnosta
ti klo 19.27
Mehiläisten ja kimalaisten parissa työskentelevä pölyttäjätutkija Lotta Kaila maalaa Pasi Heikuran vieraana näkymän pistiäisten maailmasta murteineen ja mehiläistansseineen. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Marja Vehkanen.
Miten suomalaisille tutut laulujen sanoitukset ovat syntyneet? Sanoittajat tunnettujen hittikappaleiden takaa avaavat sanoitusprosessia. Toimittajana on Jyrki Hakanen.
Viimeinen johtolanka: Kolmoissurma järkyttää koko Suomea
ma klo 20.09
7. 1990 Veikko Rytkösen yhtiökumppani ihmettelee, kun Rytköstä ei näy työmaalla, eikä miestä saa kiinni puhelimellakaan. Perheen autot ovat pihalla, mutta ovi on lukossa. Yhtiökumppani hälyttää paikalle poliisit. Tästä alkaa paljastua Suomen rikoshistorian yksi järkyttävimmistä veriteoista, Kirkkonummen kolmoissurma.
Raaka surmaaja on yhä vapaana. Silti poliisi uskoo sitkeästi, että juttu vielä ratkeaa. Viimeinen johtolanka on toistaiseksi kovimman haasteensa edessä.
Sarjan on toimittanut Marko Niemi, käsikirjoittanut Marko Niemi ja Heikki Soini sekä tuottanut Heikki Soini. Äänisuunnittelusta, musiikista ja editoinnista vastaa Jukka Herva. Taustatoimittajana on Peter Wallenius.
Poikelus, Pehkonen ja Parikka Podcast: 128. Elinsiirrolla perittyjä sydänsuruja
ti klo 20.14
Kannattaako spärdäreiden ostamista hävetä? Mitä yhteistä on mersuharrastajilla ja orgiaporukoilla? Onko kuluttajan vika, jos myyjä velottaa alihintaa? Tuottaako epäonnistuminen joskus myös menestystarinoita? Ovatko hiljaiset ratikat uhka kuuroille? Voiko sydämen siirrolla periä myös edellisen omistajan sydänsurut? Voiko halkojen hakkuusta tulla ongelma? YleX Aamu suorana Yle Areenassa joka arkipäivä klo 6.30-10!
Hänen kotikulmansa sijaitsivat Årbyssä, Eskilstunan lähiössä. Nykyään Årby on yksi Ruotsin pahimmista jengialueista. Nyt Virtanen palaa vanhoille kotiseuduilleen lähes 50 vuoden jälkeen. Mitä lähiön muuttumisesta voi oppia? Onko Suomi Ruotsin tiellä?
Kaikkien sarjassa kuultavien nuorten ääniä on muutettu.
En sano mitään mutta outoa on: ESMMOO: Aamuohjelmalla on jutunaiheet vähissä
ti klo 21.04
Onko d-kirjain kadonnut Ylen toimittajilta? Koiranomistajilla näkökyky ilmeisesti kateissa, silmät nyt sinne paskakasoihin! Maksullisten kanavien mainoskartelli ärsyttää, Yleisradiolle pakoon. (25.2.2021)
Emma Karasjoki: Miksei kukaan kertonut?: “Ainahan vois pari kiloa laihduttaa” - Kuinka hyväksyä toksiset kehoajatukset ja mennä vaan eteenpäin? Ft. Anna Puu
ti klo 21.15
Jakso 29:
Kaikilla meillä on huonoja päiviä ja hetkiä omassa kehossamme, mutta miten ohittaa ne ei-toivotut ajatukset mahdollisimman nopeasti ja jatkaa elämää? Muun muassa tästä laulaja Anna Puu jakaa oivalluksiaan.
Anna oli vain 14-vuotias, kun hän sai peräänsä ensi kertaa aikuisten miesten huuteluita. Tämän kokemuksen lisäksi Anna kertoo hetkestä, jona hän tuli liiankin tietoiseksi “bilekiloistaan”, vaikka ne eivät hänelle olleetkaan mikään ongelma.
Kuinka löytää tasapaino oman peilikuvan kanssa, vaikka aina ajattelisi että “pari kiloa voisi pudottaa”? Entä miten Anna pääsi raskauden jälkeen eroon ajatuksesta, että vanhoihin vaatteisiin pitäisi mahtua? Tässä jaksossa Anna avautuu poikkeuksellisesti kehosuhteestaan ja siitä, miten hän on oppinut olemaan kehonsa kanssa sinut, vaikka on elänyt esiintyvänä naisena spottivaloissa jo 15 vuotta.
Liutahan siis sormi play-nappulalle ja valmistaudu heittämään meidän kanssa ne huonosti istuvat farkut helv*ttiin!
Tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto kertoo miten Iinan kertomusten avulla ja rahaa seuraamalla päästiin Aarnion rikosten jäljille.
Viimeisessä jaksossa Iina sanoutuu irti suojeluohjelmasta. Iinalle annettu ennustus käy toteen. Iina pahoinpidellään ja hän halvaantuu. Ympyrä sulkeutuu ja on aika sulkea ovi alamaailmaan.
Tiedeykkönen: Starship räjähti koelennollaan – vaikutukset tuntuvat Suomessakin
ma klo 23.20
Äkkiväärä avaruusnero Elon Musk visioi siirtokunnan perustamista Marsiin. Hänen avaruusyhtiönsä SpaceX kehittää sitä varten jättisuurta rakettia nimeltä Starship ja on pystyttänyt Teksasiin kokonaisen kaupungin, Starbasen, raketin valmistamista ja lennättämistä varten. Mistä oikein on kyse? Mikä tekee koon ohella Starshipistä niin erityisen, millainen paikka Starbase on ja mitä merkitystä näillä on meille?
Haastateltavat: Jack Bauer, laatuasioihin erikoistunut avaruusinsinööri Paavo Heiskanen sekä SpaceX:stä kirjan kirjoittanut toimittaja Eric Berger. Toimittajana Jari Mäkinen.
Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja Politiikkaradion toimittaja Tapio Pajunen analysoivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia ja valitsevat päivänpolitiikan sanan. Voit ehdottaa päivänpolitiikan sanoja lomakkeella, tai Twitterissä @tapiopajunen ja @tosentti, tai sähköpostitse. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa perjantaisin.
Suomen kansainvälisesti tunnetuin runoilija, Edith Södergran, kirjoitti runoja sekä maanpäällisistä tähdistä että universumin tähdistä. Hän tuli tunnetuksi yli-ihmistä kuvaavista runoista. Friedrich Nietzschen ihailu näkyy hänen ajattelussaan. Södergran syntyi 1892 Pietarissa ja kuoli 1923 Raivolassa. Tänä kesänä hänen kuolemastaan tulee 100 vuotta.
Agneta Rahikainen ja Eira Sillanpää ovat laatineet valikoiman Edith Södergranin kiinnostavimmista valokuvista ja yhdistäneet ne runoihin. Mukana runovalikoimassa on tuttuja runoja, kuten Päivä viilenee iltaan ja Maa jota ei ole, mutta myös vähemmän tunnettua ja suomentamattomia runoja hänen nuoruudestaan.
Millainen valokuvaaja Edith Södergran oli? Monissa valokuvissa on kissoja sekä kauniita interiöörejä. Millaisia omakuvia hän otti itsestään? Millainen lisä nämä valokuvat ovat Södergranin tutkimuksessa?
Sanna Tahvanainen on kirjoittanut romaaneja Coco Chanelista, Kuningatar Viktoriasta ja Sylvia Plathista. Tahvanaisella ja Södergranilla on molemmilla karjalaiset juuret. Nyt Tahvanainen suunnittelee kirjoittavansa tästä häntä nuoresta asti kiehtoneesta runoilijasta romaanin.
Vieraina ovat kirjallisuustieteilijä Agneta Rahikainen, antikvariaatin pitäjä Eira Sillanpää ja kirjailija Sanna Tahvanainen.
Amerikkalainen ryysyistä rikkauksiin -asenne on kotoisin Kaliforniasta. Populaarikulttuuri esittelee meille toinen toistaan karismaattisimpia menestyjiä, mutta miten luovuudesta puristetaan timantteja Amerikan menestyneimmällä talousalueella. Mitä ominaisuuksia tässä ympäristössä menestyjältä todella vaaditaan? Haastateltavana palkittu kalifornialainen elokuvantekijä Lasse Järvi.
Näin minua manipuloidaan: Kuinka suojautua propagandalta?
ti klo 02.05
Miten meihin vaikutetaan median kautta? Me kaikki olemme vaikuttamisen kohteena, mutta manipulointia voi opetella myös tunnistamaan.
Miten voi erottaa propagandan eri lajit: valkoisen, harmaan ja mustan? Valeuutisia ja disinformaatiota voi olla vaikea tunnistaa, siksi medialukutaito on ehdottoman tärkeää, sanoo jakson vieras propagandatutkija, tutkijatohtori Silja Pitkänen. Hän on kirjoittanut kirjan “Propagandan historia” yhdessä Ville-Juhani Sutisen kanssa.
Avoin kysymys: In Memoriam Leif Salmén. Miten poliitikko saatetaan satimeen?
ti klo 02.50
Ylen toimittaja Leif Salmén on Suomen kaikkien aikojen tunnetuin vaalitenttien tekijä. Hän oli viiltävän terävä, paikoin armoton ja ehdottomasti työteliäs politiikan toimittaja. Tässä Avoin kysymys -podcastin bonusjaksossa Leif Salménin metodista sekä uran huipuista ja laskuista kertovat hänen entiset kollegansa Jyrki Koulumies ja Markus Leikola.
Podcast-sarjan on tuottanut ja toimittanut Olli Seuri. Äänisuunnittelijat Eerik Purdon ja Jussi Liukkonen/Artlab Productions.
Stephenie Meyerin Twilight -kirjasarja ilmestyi vuosina 2005-2008. Catherine Hardwicken ohjaama samanniminen elokuvasarja menestyi vähinään yhtä hyvin kuin kirjat.
Stephenie Meyerin ja Catherine Hardwicken Twilight - Houkutus -teoksista keskustelevat väitöskirjatutkija Helena Mäntyniemi Tampereen yliopistosta ja elokuvaharrastaja Helinä Savolainen. Puhelimitse omista Twilight -kokemuksistaan kertoo Janna Johansson. Toimittajana Jarmo Laitaneva.
Elisa tarkastelee mehiläistarhaansa ja elämäntyylinsä muutoksia. Elisa luotaa mahdollisia keinoja jumiutuneen ilmastokeskustelun avaamiseen ja pohtii omia sekä planetaarisia rajoja. Voiko luontoa suojella rahalla? Entä onnistuuko talouden ja syväekologian yhteensovittaminen?
Äitiys on kauhuaiheena yhtä suosittu kuin kuolema tai seksi. Carrie, Lumikki, Manaaja, The Ring ja Hereditay, kauhu on täynnä kuuluisan kamalia äitejä ja piinattuja yksinhuoltajia. Sofia ja Ville käyvät läpi pahan äidin arkkityyppejä ja pohtivat, miten äitiyden kuvaus on kehittynyt 2010-luvulla kauhussa.
Perttu Vilmaria vaivaavat painajaiset palaneesta Tuiskusta ja hän pakenee niitä töihin. Kuhmon metsistä on löytynyt aivottomia ruumiita, ja paikallinen Henriikka Tammiaho on alkanut epäillä, että myös kainuulaiset ovat joutuneet mielenvaihdon uhreiksi. Henriikka lähettää äänitteen todisteeksi, ja Perttu suostuu lähtemään Kainuuseen tutkimaan juttua.
Jakson näyttelijät: Kreeta Salminen, Wilhelm Enckell, Kirsi Tarvainen, Laura Malmivaara, Esa Kotilainen, Ulla Tapaninen, Rauno Ahonen, Jukka Kärkkäinen